3 & 15 August 2022 – Papieren sarong DIY & Workshops

Voorbeeld die ik maakte ter voorbereiding met een boeket van herdenkingsbloemen

In het voorjaar werd ik gecontacteerd of ik mee wilde werken aan een DIY gebaseerd op Batik in aanloop naar de 15 augustus herdenking. Ik heb, na wat bedenktijd, de DIY gemaakt, met een printbare doe-it-het-zelf-handleiding en een video door Gado Gado Productions. Nu komen er ook twee workshops aan onder begeleiding van mij , op 3 augustus bij Muzee en op 15 augustus bij het Nationaal Theater! De workshops zijn voor iedereen toegankelijk zijn! Onderaan meer info & links waar aan te melden. De DIY kan individueel, maar juist ook in groepsverband, dus doe mee met jouw vrienden of familie!

Zelf aan de slag!

DIY batik | hoe maak ik een papieren sarong


Papieren sarong

Het maken van echte batik duurt dagen en is een ingewikkeld proces. Het effect van een echte batik kunnen we op papier na maken met een paar simpele elementen: kraftliner of bruin inpakpapier, vetkrijt zonder kleur en ecoline of waterverf. In Indonesië werken vaak meerdere mensen aan een batikdoek. De papieren sarongs maken wij om die reden ook in kleine groepen van twee of drie mensen.


Wat is batik?

Batik is een uitsparingstechniek waarbij met hete was patronen worden gecreëerd op stof. De techniek batik is sinds 2009 UNESCO immaterieel erfgoed van Indonesië. Batik is een im- materieel erfgoed, omdat het meer is dan alleen een techniek. De motieven en kleuren die gebruikt worden in batik hebben een betekenis en hiermee kan zowel de maker als de drager een betekenis uitdragen. Om kennis te maken met de patroonwereld van batik, gebruiken we niet de moeilijke techniek van hete was op stof. Maar laten we ons wel inspireren door de verhalen en betekenis achter de motieven om onze eigen sarongs op papier te creëren.

Jill & Yorick aan de slag tijdens het maken van de DIY video


Patronen maken

De patronen in batik vertellen samen met het kleurgebruik iets over de afkomst van de doeken, de maker en de drager. Denk na over welke motieven jullie willen gaan maken. Je kan je laten inspireren door je omgeving of achtergrond. Of misschien wil je wel iemand herdenken?
Je kan individueel patronen maken en samen laten komen op de sarong, of een patroon maken waarin juist alles gecombineerd wordt. Een patroon kan bestaan uit bestaande symbolen, maar je kunt deze ook zelf maken. Patronen creëer je door herhaling. Je kunt ervoor kiezen om één of meerdere figuren groot te tekenen, maar als je deze kleiner maakt en herhaalt krijg je vanzelf een patroon.
Batikmakers halen inspiratie uit hun directe omgeving, uit alles wat om hen heen groeit en bloeit, maar ook uit verhalen, rituelen en hun geloof. Ook zijn voor batikmakers de motieven belangrijk die gemaakt werden door hun voorouders. Vroeger werd het maken van batik doorgegeven van moeder op dochter. Nu nog steeds geven batikkerijen patronen door binnen de familie

-> lees de volledige instructies in de printbare DIY

Met mij aan de slag!

Op 3 augustus om 19.00u bij Muzee in Scheveningen, meedoen is gratis, maar wel graag aanmelden via de website: https://www.muzeescheveningen.nl/activiteit/workshop-batik-maak-je-eigen-print/

Op 15 augustus vanaf 13.30u bij Het Nationaal Theater in Den Haag, wederom gratis en ook graag aanmelden via de website: https://www.hnt.nl/voorstellingen/7212/Sabine_Bolk_/Workshop_DIY_Batik_papieren_sarong_maken_