Terug van nooit weggeweest, De Batik Stand! Na onze editie in 2019, stond er op de planning dat de Batik Stand bij de eerst volgende Tong Tong Fair in Den Haag nog groter, mooier en uitgebreider zou zijn. De afgelopen twee jaar brachten we de Batik Stand al digitaal en ook verscheen vorig jaar het magazine BATIK!-> koop het hier https://stichtingtongtong.nl/batik-glossy. Maar nu kunnen we elkaar eindelijk weer ontmoeten in de echte Batik Stand.
We hebben een mooi Batik programma voor jullie op het Batik-Eiland tijdens de Tong Tong Fair.
In onze Batik Stand ontvangen we dagelijks gasten die Batik onderzoeken, maken of op een andere manier er mee bezig zijn. De brand Guave van Romée Mulder en Myrthe Groot heeft alle dagen een shop volop Batik items en een upcycle atelier. Breng een kledingstuk mee en laat er een stukje Batik op aan brengen door Guave. Ook dit jaar kunnen weer eigen batiks meegenomen worden naar het spreekuur. Dit kan elke dag bij Sabine Bolk. Sabine heeft ook een leeshoek samengesteld waar je in allerlei batikboeken kunt duiken.
Naast De Batik Stand is er ook op het Batik-eiland de expositie ‘Batik maakt de man’ waarin de dracht van batikbroek naar blouse wordt uitgelicht en toegelicht.
Voor meer informatie, om kaarten te kopen & om het dagelijks programma te zien kijk op https://tongtongfair.nl/batik-eiland/
Batik Stand Gasten
{check voor wijzigingen & actuele tijden het krijtbord in de Batik Stand}
Donderdag 1 september van 15u – 17u Pris Roos en Yulia Pattopang van het Project Batik X Liliawati
Project Batik X Liliawati is een project over de zoektocht naar de identiteit van de Bahasa Indonesia sprekende mensen in Nederland EN de liefde voor batik, de klederdracht van nationaal erfgoed. Het project is in samenwerking met Pris Roos, Yulia Pattopang en Sabine Bolk.
Het handboek “Seni Kerajinan: Batik Indonesia” is geschreven in 1973 in Bahasa Indonesia en gaat over de geschiedenis en ontwikkeling van het ambacht batik in Indonesië per regio. Er is nog geen vertaling van het boek en in plaats van het te laten vertalen door één vertaler, willen wij het boek ontrafelen en vertalen samen met u en 199 andere Bahasa Indonesia sprekende mensen. Met deze gezamenlijke vertaling onderzoeken we wie we zijn en waar wij vandaan komen.
Pris en Yulia zullen het project delen tijdens de TTF en vertalers werven.
Vrijdag 2 september van 13u – 15u Sandra Niessen
Dr. Sandra Niessen werkt voornamelijk met textiel van de Batak gemeenschap in Noord-Sumatra, maar verdiept zich ook in de historie van Batik. Meest recentelijk, deed ze onderzoek naar de bekende batikentrepreneur uit Yogyakarta, Wilhelmina Frederika van Lawick van Pabst, waarvan een eeuw geleden een dozijn hoge kwaliteit batiks gekocht werden door King Chulalongkorn of Siam. Haar onderzoek werd gepubliceerd in de catalogus van Queen Sirikit Museum of Textiles ‘A Royal Treasure: The Javanese Batik Collection of King Chulalongkorn of Siam’ onder de titel ‘The Untold Story of the Batik Workshop of Wilhelmina Frederika van Lawick van Pabst’ in 2019.
Ontmoet Sandra in onze stand en kom de publicatie lezen in de Batik leeshoek.
Zaterdag 3 september van 13u – 15u Shuen-Li Spirit
Batikkunstenaar Shuen-Li Spirit is geboren in Singapore en heeft roots in Indonesië en China. Ze woont sinds 2016 in Nederland. Via YouTube deelt zij het maken van batik. Ook geeft ze workshops aan kinderen en volwassen. Recentelijk is haar werk geselecteerd voor de voorpagina van de jaarkalender voor 2023 van het Batik Gilde (UK).
Shuen-Li maakte voor het magazine BATIK! een Batik DIY en zal in de stand haar batikkunst tonen.
Zaterdag 3 september van 16u – 17u Maureen Tan
Maureen Tan is kok, geeft kookworkshops en schrijft kookboeken. Maureen groeide op met de Indonesische keuken. Met haar kookschool Anak Bungsu, wat ‘tweede kind’ betekent, leert Maureen iedereen authentiek Indonesisch koken. Zo eert ze niet alleen de Indonesische keuken, maar ook de recepten die haar moeder haar in vele kookschriftjes naliet. Dit jaar verscheen het boek ‘JAVA’, het tweede boek na het succesvolle ‘De Bijbel van de Indonesische Keuken’ uit 2019. Aan het eerste boek werkte Sabine Bolk mee en voorzag het boek van Indonesisch textiel per streek en sambal.
Maureen zal een uur bij de stand aanwezig zijn om haar boeken te signeren.
https://anakbungsukookworkshops.nl
Zondag 4 september van 13u -15u Alessa Joseph van de brand Istimewa
Tevens de gehele dag is er een pop-up shop van Istimewa in de Batik Stand
Op 4 september is er ook een modeshow met Guave & Istimewa om 17.45u op het Tong-Tong podium
Het concept van Istimewa ontstond in 2019 tijdens een persoonlijke reis door Indonesië waarin het idee van ‘thuiskomen’ opnieuw werd gedefinieerd door oprichter Alessa Joseph. Haar roots vinden was een belangrijk onderdeel daarvan. Na haar terugkomst, realiseerde ze dat je maar op een plek echt thuiskomt Iwaar je volledig jezelf kan zijn. Dit wordt vaak vergeten. Daarom is het de missie van Istimewa om met hun producten te inspireren en verbinding te maken met vrouwen die hun eigen reis maken tot ‘thuiskomen’. De meeste items worden gemaakt in een klein naaiatelier in Jakarta (ID). De ontwerpen worden gemaakt in het Istimewa atelier in Utrecht.
Ontmoet Alessa in onze stand, er zal de gehele dag een pop-up shop van Istimewa en om 17.45u is er een modeshow van Guave & Istimewa op het Tong-Tong podium.
Maandag 5 september van 13u – 15u Arlene Dwiasti
Arlene Dwiasti is een Indonesische textiel designer en onderzoeker, die Textile Craft studeerde bij het Bandung Institute of Technology (ITB) en haar master in het Tourism, Culture & Society programma van de Erasmus University Rotterdam behaalde in 2022.
Haar ervaring in de textielwereld bestaat voornamelijk uit samen werkingen met lokale ambachtslieden, die haar inspireerde om meer de connectie te maken tussen mensen, culturen en kunst. Haar passie om te onderzoeken hoe de geschiedenis onze huidige samenleving gevormd heeft deed haar de stap maken naar cultuurwetenschappen.
Arlene ’s onderzoek in Nederland met de ‘Unraveling Batik Belanda: Understanding Colonial Cultural Heritage in Dutch Society via Co-Creation Experience of Creative Tourism Practice’ werd deels gedaan in samenwerking met Sabine Bolk. Ontmoet Arlene in de stand en leer meer over de uitkomsten van haar onderzoek.
Dinsdag 6 September van 13u – 15u Laurens Tan
Laurens Tan is een verzamelaar van Indonesisch textiel en onderzoek batik voor zijn thesis voor zijn Master of Art, Art Sciences aan de Catholic University of Louvain (UCLouvain).
Laurens zal batik mee nemen uit zijn eigen verzameling en meer over zijn onderzoek delen.
Woensdag 7 september van 14u – 15u Dido Michielsen
Dido Michielsen is een journaliste en schrijfster van diverse non-fictie boeken. Ze schreef voor veel Nederlandstalige titels, van kwaliteitskranten tot en met damesglossy’s, over de meest gevarieerde onderwerpen. Op 3 september 2019 is haar debuutroman verschenen: Lichter dan ik, geïnspireerd op het leven van haar betovergrootmoeder en talloze inheemse vrouwen in voormalig Nederlands-Indië. Op dit moment rond ze haar tweede roman af waarin haar familie en Batik wederom een rol spelen.
Ontmoet Dido in onze stand en bekijk ook enkele batiks van haar familie die ze mee brengt.
Donderdag 8 september van 13u tot 15u Suzanne Liem
Suzanne Liem is documentair fotograaf, onder andere bekend van haar fotoserie over de Weduwen van Rawagede, publicaties in Trouw van haar serie over de (klein)kinderen van personen die een rol speelden in de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië. Op 7 september presenteert zij op de Tong Tong Fair haar nieuwste fotoboek Lain Sayang Lain, vier generaties Molukkers in Nederland. Afgelopen maanden was zij in Indonesië om te werken aan een aantal projecten, waaronder een project over Chinezen in Indonesië. Omdat haar Chinese oma in Ambarawa, op midden Java geboren is, ging zij daar naartoe om te zien of haar oma en haar familie daar sporen hebben achtergelaten. De moeder van haar oma ontwierp batikmotieven en maakte batik doeken. De productie werd gedaan in de batikkerij van haar man, de overgrootvader van Suzanne. In die tijd, 100 jaar geleden, was de batik-industrie in Ambarawa groot: acht Chinese batikkerijen maakten daar unieke motieven, beïnvloed door de werken die elders op midden Java werden gemaakt en door Chinese en andere buitenlandse invloeden vanuit de noordelijke kuststreken op Java. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog verdwenen de Chinezen en dus ook de batikkerijen uit Ambarawa. Derry Aditya uit Ambarawa las hierover en besloot onderzoek te doen naar de originele batik motieven en kunstenaar Mafud Fauzi maakt handmatig kains met de hervonden originele motieven, waarvan een aantal bekend is bij het Tropenmuseum. In Ambarawa is de laatste jaren een community van jonge mensen ontstaan die de batik-industrie in Ambarawa nieuw leven inblaast, met de oude motieven als basis. Met elkaar willen ze leren over deze industrie omdat er nog veel onbekend is. Suzanne nam een aantal doeken mee uit Ambarawa, die zij zal laten zien, alsmede de doeken waarvan zij denkt dat ze door haar overgrootmoeder zijn gemaakt. Als gast van de Batik stand introduceert zij de ‘Batik Patron Ambarawa Community’ op de Tong Tong Fair.
Zaterdag 10 september van 14u – 16u Addoley Dzegede
Op 10 september is er om 13u een Batikspreekuur on stage van Sabine Bolk met specials guests
Addoley Dzegede is een Ghanees-Amerikaanse interdisciplinaire kunstenaar die tijdelijk in als een Fulbright awardee in Craft voor 2022-2023. Ze groeide op in de Verenigde Staten in Florida en behaalde haar Bachelor of Fine Arts degree bij het Maryland Institute College of Art en haar Master of Fine Arts bij Washington University in St. Louis. Recentelijke exposities en projecten zijn Mercantile met haar partner Lyndon Barrois Jr. bij Sharp Projects in Kopenhagen; I Call it Art, bij het National Museum of Norway in Oslo, en The Real Show, bij CAC Brétigny in Frankrijk, beide in samenwerking met Anna Ihle. Ze gebruikt batik in haar werk om de focus te leggen op de historisch verweven relaties binnen textiel tradities.

Posted on 21 May 2021
On 18 March 2020 the news came in that this years Tong Tong Fair (TTF) would be postponed to be held from 3 till 13 September 2020. On 5 April however the news came that TTF will not be held this year. I sincerely hope this wonderful event can take place next year and that we, me & Guave, can be there with our ‘Batik Stand 2.0.’.
Behind the scenes together with the TTF organisation we are working on a very nice, big Batik program, so let’s hope we can stand for Batik together in 2021!
To read more about last years ‘Batik Stand’ in Dutch see https://www.modemuze.nl/blog/batik-stand-stand-batik
and in the local newspaper {click on the photo to read online}

For more on the Tong Tong Fair and to keep uptodate check out their website tongtongfair.nl