Uitgesteld – Expositie ‘De witte kebaya, haar draagsters en hun verhalen’

Nieuwe tentoonstelling over witte kebaya

De Tong Tong Fair werd op 2 mei gecancelled. We hopen de expositie onder te brengen op een andere locatie.

‘Indische familie op Java’ ca. 1900 Collectie Universiteit Bibliotheek Leiden


Een kebaya is een soort blouse die aan de voorkant open is en vaak gemaakt van lichtgewicht stoffen, soms versierd met borduurwerk of kant. De witte kebaya speelt in dit geheel een bijzondere rol: traditioneel werd de kleur wit door de Indonesische bevolking geassocieerd met de dood of geesten. Maar volgens overlevering droegen in het voormalig Nederlands-Indië (Indo-)Europese, Molukse en Peranakan (Indo-Chinese) vrouwen wel een witte kebaya. De kebaya is onlangs door een groep van Aziatische landen voorgedragen als UNESCO immaterieel erfgoed, oftewel levend erfgoed dat een belangrijk onderdeel is van een veranderende cultuur.

Door middel van het onderzoek ‘De betekenis van de witte kebaya‘ willen Michielsen en Bolk te weten komen waarom de witte kebaya ontstond en hoe deze zich in de loop van de koloniale geschiedenis ontwikkelde. Een van hun doelstellingen is om eigenaars van kebaya’s uit de koloniale periode informatie te geven hoe zij met hun erfenis om kunnen gaan. Een ander doel is om eigenaars van kebaya’s, en beschouwers van foto’s uit de koloniale tijd, bewust te maken van de betekenis die de witte kebaya destijds had voor de draagsters en hun omgeving. Het publiek van de Tong Tong Fair wordt aangemoedigd om zelf een bijdrage te leveren d.m.v. informatie over kebaya’s in eigen familiebezit of fotomateriaal waarop deze te zien zijn, mee te nemen. Bolk en Michielsen zullen regelmatig aanwezig zijn voor spreekuren, ook samen met andere experts (zoals op het gebied van kant), zodat zij direct aanspreekbaar zijn voor bezoekers met kebaya’s of foto’s.

Hou de website van Tong Tong Fair in de gaten voor programma updates en om kaarten te bestellen: https://tongtongfair.nl

Het onderzoek ‘De betekenis van de witte kebaya’ wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Vfonds

De expositie wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds