23 May – 2 June 2019: The Batik Stand, A Stand for Batik

Tijdens de 61ste editie van de Tong Tong Fair (TTF) in Den Haag is er voor het eerst een kraam die helemaal in het teken staat van batik. Batik is een uitsparingstechniek waarbij met hete was patronen worden aangebracht op o.a. stof. Dit jaar is batik 10 jaar UNESCO immaterieel cultureel erfgoed van Indonesië. Dit moet natuurlijk gevierd worden, maar daarnaast behoeft batik ook nog steeds de nodige promotie.

Van 23 mei t/m 2 juni zijn Romée Mulder & Myrthe Groot van het merk Guave en Sabine Bolk, de batik-hosts van de ‘The Batik Stand, A Stand for Batik’ op de Grand Pasar van de Tong Tong Fair.

‘The Batik Stand’ is de plek voor alles rondom batik. Het is een expo, winkel en ontmoetingsplaats om alles te weten te komen over; hoe een handgemaakte Batik Tulis of Cap te herkennen, waar het verkocht wordt, hoe een batik het beste verzorgt kan worden. U kunt er terecht om er kleding van te laten maken of om meer te weten te komen over een batik die wellicht al jaren in de familie is. Kortom een plek waar ze voor & achter batik staan.

UNESCO immaterieel erfgoed

Sinds 2009 is batik UNESCO immaterieel cultureel erfgoed van Indonesië. Batik is een uitsparingstechniek waarbij met hete was patronen worden aangebracht op o.a. stof. De Javaanse batik is nu bijna 10 jaar beschermd erfgoed, en dat moet gevierd worden! Ondanks het jubileumjaar staat het ambacht zelf nog altijd onder druk. Dit komt o.a. door imitatiebatiks, goedkoop geprinte stoffen met batik-motieven. Deze zogenoemde ‘Batik Print’ heeft helaas weinig te maken met de prachtige handgemaakte Batik Tulis. ‘Batik Print’ bereikt helaas gemakkelijker de Europese markt en ook de Tong Tong Fair. 

Romée, Myrthe en Sabine zetten zich met hun ondernemingen in voor het in stand houden van het batik ambacht en willen het tijdens de TTF het podium geven wat het verdient.

The Batik Stand

Tijdens de Tong Tong Fair kunt u bij ‘The Batik Stand’ terecht voor alles rondom batik. Dagelijks is er een batik spreekuur tussen 14u en 15u voor al uw batik-vragen. Laat uw eigen meegebrachte doeken bekijken door een van de experts of maak kennis met de andere batik-gasten die zich bezighouden met deze stof. Kom batiks bekijken, passen en shoppen of ga ermee op de foto.

Voor meer over de gasten en andere activiteiten rondom om batik, hou de websites in de gaten van Guave of Sabine Bolk of zie het Facebook event

www.helloguave.com

www.sabinebolk.nl

Batik Spreekuur gasten

Gedurende de Tong Tong Fair ontvangt ‘The Batik Stand’ verschillende gasten met verschillende expertise.

Op 24 mei is onze gast Rens Heringa. Ze zal enkele doeken meebrengen uit haar uitgebreide verzameling. Rens Heringa is een internationaal gerespecteerd kenner van batik. Zij groeide op in Twente tussen families van textielfabrikanten en kwam zo al op jonge leeftijd in contact met batik-imitaties bestemd voor de export naar Nederlands-Indië. Vanaf de jaren ’50 woonde Rens Heringa decennialang in Indonesië waar ze zich verdiepte in Javaanse batik. Voor de 54e Tong Tong Fair maakte zij de tentoonstelling ‘Oma’s Sarong – Familieverhalen in Batik’.

Op 25 mei hebben wij te gast Kees de Ruiter. Drs. Kees de Ruiter (1965) is als kunsthistoricus (UvA) gespecialiseerd in Aziatica zoals textilia, Chinees & Japans porselein en Compagnie meubels. Ook onderzoekt hij sinds vele jaren antieke batik, voornamelijk de doeken gemaakt in (Indo-)Europese batikwerkplaatsen. Daarbij ligt de focus op batiks gemaakt in de stad Pekalongan waar in de 19de eeuw in de batikkerijen van o.a. de Indische dames Van Zuylen, Metzelaar, Toorop en Wollweber, met motieven in Europese Art Nouveau stijl. Momenteel werkt hij aan een publicatie over dit onderwerp.

Op 26 mei is Addoley Dzegede te gast bij ons. Addoley Dzegede is een Ghanees-Amerikaanse interdisciplinaire kunstenaar. Ze richt zich in haar werk op dit moment op het metaforisch potentieel van materiaal, textiel tradities en hoe daarin kleur en patronen gebruikt worden om toebehoren tot een groep uit te drukken. In haar werk gebruikt zij vaak textiel. Sinds enkele jaren werkt zij met de techniek Batik en onderzoekt hiermee ‘Wax Print’, de imitatie-batiks vervaardigd in o.a. Nederland.

Op 28 en 29 mei is onze gast Liesje de Leeuw. In april 2016 verscheen van Liesje de Leeuw (Batavia, 1948) het boek ‘Gedragen doeken – verhalen in batik’. Dit boek bevat 27 verhalen van mensen van 29 tot 92 jaar en hun bijzondere band met batik. De interviews inspireerden haar om de mooiste ‘batikverhalen’ op het podium te vertellen. Haar boek ‘Gedragen doeken – verhalen in batik’ is gedurende de dag ook verkrijgbaar in ‘The Batik Stand’.

Op 30 mei hebben wij Sandra Niessen te gast. Sandra Niessen houdt zich al meer dan 40 jaar bezig met Indonesische textiel, voornamelijk Ikat uit het Batak gebied in Noord Sumatra. Haar boek ‘Legacy in cloth, Batak textiles of Indonesia’ uit 2009 wordt ook wel “de bijbel van Batakdoeken” genoemd. De afgelopen jaren werkte ze mee aan de tentoonstelling van de batiks verzameld door koning Rama V in Queen Sirikit Museum of Textiles in Bangkok, Thailand.

Op 2 juni ontvangen we onze laatste gast Shuen-Li Spirit. Shuen-Li Spirit is kunstenaar, danser bij de groep Aniadi Art en dierenoppas. Ze is afgestudeerd in Arts Education aan de Nanyang Technological University in Singapore. Ze werkt met de techniek batik en met pastelkrijt. Ze is gespecialiseerd in dierenportretten en geeft batik les in Houten en tijdens workshops.

De reis naar batik

Verder staan de batik-hosts ook nog andere plekken op het programma bij de TTF. Op zondag 26 mei en dinsdag 28 mei vertoont Sabine Bolk haar film ‘The journey to batik – Tari Batik’ in de Pentas Wisata om 20.30u. Aansluitend aan de vertoning zal zij meer vertellen over de batikmakers in haar film aan de hand van enkele batiks uit haar verzameling.

Sabine Bolk is een beeldend kunstenaar en verdiept zich sinds 10 jaar in batik. Ze laat zich hierbij niet alleen inspireren door de techniek, maar vooral door de patroonleer, de filosofie van Batik. Op haar blog De reis naar Batik doet zij verslag van haar ontdekkingen, haar onderzoek en reizen. 

In 2009 maakte Sabine Bolk haar eerste ‘reis naar Batik’. In 2016 maakte ze een tweede reis waarbij ze 3 maanden op Java, Indonesië, verbleef om het proces van batik te documenteren.

Sabine schrijft ook voor het onlineplatform Modemuze, organiseert events en geeft regelmatig lezingen, presentaties en workshops. Omdat Sabine als kunstenaar inspiratie uit batik haalt, zet ze zich ook in voor het behoud ervan. Sabine werkt samen met batikmakers op Java, maar ook met onderzoekers, ontwerpers, kunstenaars en andere batikfans, om batik op vele verschillende wijzen te promoten.

Guave

Op vrijdag 31 mei presenteert Guave hun nieuwe collectie ‘IDENTITIES 2.0’ om 14.30u op het Tong-Tong-Podium. Voor de nieuwe collectie gebruikten ze Batik in combinatie met duurzame textiel uit Enschede. Tevens zijn ze om 18u zijn ze te gast bij de Next Generation talk in de Studio Tong Tong.

Guave is een kledinglabel gestart vanuit Romée en Myrthe’s culturele achtergrond en liefde voor Indonesische patronen en textiel. Het begon als een onderzoek naar hun eigen identiteit, waarin hun Indische afkomst een grote rol speelt. Het uitdrukken van deze identiteit kreeg vorm in kleding en groeide uit tot een missie om Indonesische batik in het Nederlandse straatbeeld te introduceren. Ze willen hierbij de verschillen in uiterlijk, cultuur en afkomst omarmen en tot waarde laten komen. Mede door te streven naar een duurzame samenwerking met de batikmakers in Indonesië, zijn ze zich erg bewust van de huidige mode-industrie. Romée en Myrthe zijn van mening dat deze moet en kan veranderen. Daarom zijn duurzaamheid, draagbaarheid en transparantie belangrijke kernwaarden in de ontwikkeling van hun collecties en samenwerkingen.