16 December 2018 – Exhibition ‘De reis naar Batik – Dag en Nacht’

16 december t/m 20 januari | Nieuwe Veste, 2e verdieping, Molenstraat 6, Breda | Toegang gratis tijdens openingstijden van het gebouw

In 2009 maakte Sabine Bolk haar eerste ‘reis naar batik’. In 2016 volgde een tweede reis waarbij ze 3 maanden op Java, Indonesië, verbleef om het proces van batik te documenteren.

Sabine is een beeldend kunstenaar en verdiept zich sinds 9 jaar in batik, de Indonesische textielkunst. Ze laat zich hierbij niet alleen inspireren door de techniek, maar vooral door de patroonleer, de filosofie van batik. Op haar blog ‘De reis naar Batik’ doet zij verslag van haar ontdekkingen, haar onderzoek en reizen.

In deze expositie zal haar korte film ’The journey to Batik – Tari Batik’ te zien zijn, naast batiks uit haar eigen collectie en foto’s van de batikmakers die zij ontmoette tijdens haar reizen.

Sinds 2007 is Sabine Bolk actief als beeldend kunstenaar. In de jaren na haar afstuderen aan kunstacademie St. Joost in Breda is haar werk ontwikkeld van schilderijen op papier, naar installaties op locatie. Ze haalt haar inspiratie uit de Indonesische stofdrukkunst batik, onze koloniale geschiedenis, volkskunst en de natuur.

De expositie wordt op zondag 16 december geopend om 13.30u: https://www.nieuweveste.nl/index.php/agenda/2018/12/16/indische-winter-lezing-en-rondgang-expo-batik

Op zaterdag 29 december {reeds vol} & zaterdag 12 januari geeft Sabine samen met Shuen-Li Spirit een batik workshop. Voor meer info en om aan te melden: https://www.nieuweveste.nl/index.php/agenda/2019/01/12/indische-winter-workshop-batik1

Op zondag 13 januari tijdens het Nieuwe Veste Nieuwjaarsconcert kan vooraf of na afloop van het concert,  de expositie bezocht worden. Tijdens de uitvoering van ‘Java Suite’ door Piotr van de Werff worden foto’s van Sabine’s ‘reis naar Batik’ geprojecteerd, voor tickets & meer info: https://www.nieuweveste.nl/index.php/agenda/2019/01/13/

De expositie is onderdeel van ‘Indische Winter‘, een festival over Indische iconen in de Nederlandse popmuziek met tentoonstellingen, live optredens, film en gesprekken in o.a. het Stedelijk Breda.

Indische winter 
1 december 2018 t/m 13 januari 2019
Festival over Indische iconen in de Nederlandse popmuziek met tentoonstellingen, live optredens, film en gesprekken.

Brandend zand van Anneke Grönloh, Ramona van The Blue Diamonds, Sayang é van Massada. Laat de eerste tonen van het nummer horen en bijna iedereen kan wel een stukje meezingen.

De tentoonstelling Indische iconen in de Nederlandse popmuziek is gemaakt in samenwerking met de documentaire Klanken van Oorsprong die inmiddels meer dan 22.000 bezoekers heeft getrokken. Samen vertellen ze het verhaal van Indisch-Nederlandse en Molukse artiesten als The Tielman Brothers, The Blue Diamonds en Anneke Grönloh die een bepalende invloed hebben gehad op de Nederlandse popmuziek.

The Tielman Brothers, die hun carrière begonnen in Breda, The Hot Jumpers en The Crazy Rockers werden snel populair bij de Nederlandse jeugd. Met de indorock – een eigen variant op de rock ’n roll – veroorzaakten ze een muzikale revolutie. Deze Indische iconen stonden aan de wieg van de jongerencultuur van de jaren ’60. Later kregen ze ook gezelschap van artiesten met een Indische achtergrond zoals Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot.

De muzikanten delen een gemeenschappelijke geschiedenis van oorlog, het vluchten uit het land van oorsprong, de gedwongen immigratie en het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland. Muziek was voor deze Indische Nederlanders de belangrijkste uitlaatklep.

In de tentoonstelling Indische iconen in de Nederlandse popmuziek staan The Tielman Brothers en hun Bredase nazaten centraal. Na aankomst in Nederland nam de familie Tielman haar intrek in een contractpension aan de Baronielaan in Breda. Het eerste optreden van The Tielman Brothers was in 1957 in Stadsschouwburg Concordia aan het Van Coothplein. In Breda en omgeving waren in die periode meer Indische jongeren die een eigen bandje oprichtten, zoals The Rockin’ Teens, The Cookes en The GMC’s.

In het museum zijn naast de originele instrumenten van deze bands, foto- en filmmateriaal en deleted scenes van Klanken van Oorsprong te zien. Daarnaast is er een Indische wall of fame met muziekfragmenten die je met je smartphone kunt beluisteren.

Naast de tentoonstelling Indische iconen in de Nederlandse popmuziek worden in Chassé Cinema en Chassé Theater de documentaire Klanken van Oorsprong en een preview van het theaterstuk Indië Monologen vertoond. In poppodium Mezz is een optreden van The Rockin’ Teens. In museumcafé Lanzas verzorgt Astrid Seriese een Anneke Grönloh-tribute (kaartverkoop via receptie van het museum). In Nieuwe Veste, Huize Raffy en het museum worden lezingen, panelgesprekken en workshops georganiseerd. In Nieuwe Veste is ook een tentoonstelling over batik te zien van Sabine Bolk. Kortom: een programma vol muziek, inspiratie en verdieping.

Indische winter is een samenwerking met Cinecitta, Scarabeefilms, Stichting Tong Tong, Klanken van Oorsprong, Chassé Cinema, Indisch Museum, Mezz, Nieuwe Veste, Stadsarchief Breda, Huize Raffy en Gemeente Breda.

De tentoonstelling Indische iconen in de Nederlandse popmuziek is een samenwerking tussen Stedelijk Museum Breda, Stichting Tong Tong en Klanken van Oorsprong en mede mogelijk gemaakt door Brabant C, Fonds 21, VWS, VSBfonds, vfonds en Gemeente Breda.

Zie hieronder het programma: