Upcoming Batik Workshops

Vanwege de vele verzoeken die ik krijg, dankjulliewel, ga ik batikworkshops dichter bij huis organiseren in Utrecht. Er is plek voor maximaal 12 deelnemers per workshop. Voor groepen kan een aparte afspraak gemaakt worden aansluitend aan de verdere wensen en op een datum naar keuze..

De eerste data zullen zijn:
– zondag 24 maart ~ 10u – 16u incl lunch (vol = aanmelden voor wachtlijst mogelijk)

– zondag 21 april ~ 10u – 16u incl lunch

– zondag 16 & zondag 23 juni – tweedaagse workshop,  10u – 16u incl lunch

Batik is een uitsparingstechniek waarbij met hete was patronen worden gecreëerd op stof. Batik is sinds 2009 UNESCO immaterieel erfgoed van Indonesië.
Tijdens de Batik introductie workshop vertelt Sabine hoe batik op Java in Indonesië gemaakt wordt aan de hand van verschillende doeken die zij verzamelde tijdens haar reizen.
Voor de workshop werken we met (Nederlandse) bijenwas op (hergebruikt) katoen. Hierbij werken we met een canting, een koperen waspen van Java, en/of een cap, een batikstempel die Sabine zelf maakte van verschillende keukenattributen zoals aardappelstampers en deegvormen.
Na het aanbrengen van de was, verven we de katoen met een kwast, deze techniek heet op Java ‘colet’.
Na het drogen van de stof, volgt de tweede stap, een tweede laag was over de geverfde delen. Nadat er een tweede laag was aangebracht is, gaan de doeken in een verfbad.
Het uitkookproces van de was doet Sabine achteraf. De batik wordt opgestuurd.

De workshop van 24 maart & 21 april kost 95 euro
Dit is inclusief materiaal &
inclusief vegetarisch lunch & koffie/thee

De tweedaagse workshop waarbij we dieper in gaan op batik, de motieven en het maken, zal plaatsvinden op zondag 16 en zondag 23 juni.
De workshop kost 180 euro voor twee dagen, inclusief materiaal, koffie/thee en lunch.

Om aan te melden, meer informatie te ontvangen of voor een batikworkshop voor een groep of op een latere datum, mail naar sabine@sabinebolk.nl