Article in publication Studies in Textiel 11: Revival van textiel

De noodzaak van duurzaam produceren en hergebruik van grondstoffen wordt steeds duidelijker, ook in de wereld van textiel. Kopen en dragen van vintage en tweedehands kleding is geen teken van armoede meer, maar is een statement geworden. Onderzoek binnen museumcollecties laat zien dat duurzaamheid en hergebruik bij textiel van alle tijden is: de meeste stukken blijken eindeloos vermaakt en gerepareerd. Er is een groeiende belangstelling voor huishoudelijk textiel en technieken als damast weven en (goud)borduren. Textiele ambachten worden opnieuw gewaardeerd. Onder de noemer Revival van textiel wordt in dit nummer van Studies in Textiel aan deze ontwikkelingen aandacht geschonken. Meer over mijn bedrage ‘Batik, tien jaar immaterieel erfgoed van Indonesië’ hieronder.

Batik, tien jaar immaterieel erfgoed van Indonesië
Sabine Bolk

In 2009 ondernam Sabine Bolk haar eerste ‘Reis naar batik’. Als net afgestudeerd beeldend kunstenaar zocht ze naar een manier om diepere betekenis te geven aan haar gebruik van, en liefde voor, patronen. Batik leren maken leek de oplossing te zijn, dus vertrok ze in 2009 voor een maand naar Java. Batik was op 2 oktober net immaterieel UNESCO erfgoed geworden, maar hoe ging het eigenlijk met deze traditie? Wat ze aantrof was een industrie ver verwijderd van het romantische beeld dat er in Nederland van heerst. Terug in Nederland realiseerde Sabine zich dat ze niet zelf een pembatik wilde worden: het zijn de verhalen, de patroonleer en de historie van batik die haar fascineren. Ze ging verder met haar blog en volgde de ontwikkeling van batik als beschermd erfgoed. Nu, tien jaar later, staat batik als ambacht helaas nog steeds onder druk. Gelukkig geeft de nieuwe generatie hoop! Er zijn nieuwe batikmakers die de traditie van het maken voortzetten. En er zijn nieuwe dragers, onderzoekers, ontwerpers, kunstenaars en andere batikfans, overal ter wereld, die batik verzamelen, tot mode maken en promoten.

Leden ontvangen een exemplaar in de week van 21 juni 2021.
Niet-leden kunnen exemplaren via mail bestellen o.v.v. SiT 11 Revival van textiel. Meer info op https://www.textielcommissie.nl/sit-11

Prijs: € 20,00 exclusief verzendkosten