25 January 2020 – Cultuurnacht Breda

De Grote Spiegel

Tijdens de Cultuurnacht in Breda op 25 januari 2020 presenteren Pieter Vastbinder, filosoof en spiegelholist, Sabine Bolk, kunstenaar en Koen de Wit, musicus gezamenlijk De Grote Spiegel in de BelcrumWatertoren.

Pieter Spiegelhol Vastbinder heet U weer voor de zoveelste keer in de Cultuurnacht welkom. En leidt u dit keer niet om de tuin, maar rond de toren. U zult onder weg uw zelf tegenkomen en kunnen vastleggen, alvorens u uw ronde voltooit in de akoestische en koloniale spiegel.
www.spiegelhol.nl

Watertoren in opbouw in de Belcrumpolder
Breda Beeldcollectie, GN19901737

De 42 meter hoge watertoren werd op 29 augustus 1935 door de Bredase burgemeester W.G.A. van Sonsbeeck in gebruik gesteld. In 2001 is de watertoren intern verbouwd om te dienen als kantoorgebouw

Koen de Wit gaat de reflectie aan met zijn eigen spel op klarinet in de Watertoren. Koen zal tijdens de Cultuurnacht reageren op eerder opgenomen improvisaties in de waterbak. De waterbak heeft een erg lange nagalmtijd en daardoor een unieke geluidskwaliteit. Ook de ronde toren, waar Koen live te horen zal zijn, heeft een bijzondere akoestiek.
www.koendewit.com

Koen de Wit in de waterbak in de BelcrumWatertoren
Foto door Sabine Bolk

Sabine laat zich hierbij inspireren door Bigi Spikri. ‘Bigi Spikri’ is een Surinaams begrip en betekent letterlijk ‘grote spiegel’. Tijdens een jaarlijkse feestelijke parade in Suriname liepen de uitgedoste mensen langs de winkeletalages van Paramaribo. De etalageruiten dienden als grote spiegels, waarin zij zichzelf bewonderden.
Sabine verdiept zich 10 jaar in het Indonesische textiel Batik en de Nederlandse koloniale geschiedenis. Ze nodig bezoekers uit zichzelf te reflecteren in de nagebootste etalageruiten en zichzelf te spiegelen in de koloniale spiegel; net als Sabine doet in het werk dat zij toont tijdens de Cultuurnacht.
www.sabinebolk.nl

Posing at Lawung Sewu
Semarang, 2019
Foto door Sabine Bolk

De BelcrumWatertoren
De watertoren in de Belcrum in Breda is een industrieel monument uit het interbellum. De toren is de thuisbasis voor SOAB adviseurs voor woning en leefomgeving en onderstreept de missie van ons bureau.
www.belcrumwatertoren.nl