24 & 25 February 2018 – Wastra Weekend at Taman Indonesia

On Saturday 24 and Sunday 25 February I organise together with Marlisa, owner of Animal park Taman Indonesia, our first Wastra Weekend. We hope to create an annually returning event to promote and enjoy all textiles from Indonesia. This first edition is a Movie edition with a Pasar, market and exhibition to show to wonderful diversity of textiles from Indonesia.

For updates on the program check out the Facebook event

 

{Press release in Dutch}

 

Weekend vol Batik in Taman Indonesia

Dierenpark Taman Indonesia organiseert Wastra Weekend over textiel in Indonesië.

Het weekend van 24/25 februari organiseert dierenpark Taman Indonesia samen met batik kenner en kunstenaar Sabine Bolk een weekend in het teken van Indonesische textiel. Tijdens deze eerste editie staat film centraal, en zullen er 4 films over batik en textiel vertoond worden. Daarnaast vindt er onder andere een batik expositie plaats, een batik photobooth, een workshop voor kinderen en is er een kleine pasar met batik producten van jonge ontwerpers uit Nederland en Indonesië. 

Film editie Wastra Weekend

In het eethuis van het park, zullen 4 bijzondere films vertoond worden.

In de documentaire ‘Batik, our love story’ van Indonesische regisseur Nia Dinata bezoekt zij batikkerijen die al meerdere generaties door een familie gerund worden. De film uit 2012 geeft een mooi beeld van hoe het is om op Java als batikkerij te moeten overleven.

De korte film ‘The journey to Batik – Tari Batik’ van kunstenaar en batikblogger Sabine Bolk, tevens een van de organisators van dit weekend, verteld hoe batik gemaakt wordt aan de hand van een traditionele dans. Tari Batik is een dans die het maakproces van batik verbeeld. Sabine verbleef in 2016 drie maanden op Java om de dans en het maken van batik vast te leggen.

De korte documentaire ‘Rangsa Ni Tonun ‘ van antropoloog Sandra Niessen en kunstenaar MJA Nashir uit 2014 laat het traditionele Batak weven zien in beeld en gesproken woord waarbij een genoteerd verhaal uit 1872 het uitgangspunt is. Sandra Niessen deed jaren lang onderzoek naar het Batak weven en heeft een weefcentrum op Sumatra.

De korte film ‘Ingkerr anyent-antey- The language of batik’. De film is geregisseerd door Dr Margaret Carew, Gail Woods en Jennifer Taylor in samenwerking met de Utopia Batik groep. In Utopia, een regio in Australië, zijn een groep Aboriginal vrouwen gaan batikken in de jaren ’70. Een van de eerste batiksters Emily Kngwarreye is uitgegroeid tot Australische bekendste kunstenaar. De groep is nog altijd actief en deze korte film laat dat mooi zien.

Laat je batik doek onderzoeken op het Batikplein

In de grote hal vindt een mini- pasar plaats met 6 standjes vol batik. Kleding, doeken, tassen en sieraden kunnen bekeken en gekocht worden. Tevens kun je je eigen batik doek meenemen, om bij de kenners onder de loep te laten nemen. Van welk eiland, welke techniek en uit welke periode is de doek afkomstig. Dat zijn vragen waar de kenners Liesje van Leeuw, en Sabine Bolk antwoord op kunnen geven.
Bij de Photobooth kun je op de foto gewrapt in –natuurlijk- Batik! Maak je batik statement, en laat een mooie foto achter bij de photobooth.

Over dierenpark Taman Indonesia

Taman Indonesia is een tropisch dierenpark in de Kop van Overijssel. Hier vind je allerlei bijzondere dieren uit Indonesië zoals de Binturong, de Loewaks en Maleise Bosuilen, en kun je genieten van Indische hapjes en drankjes, een kijkje nemen in een Mentawai paalwoning of rondsnuffelen op een heuse pasar. Voor kinderen is er een verkleedhoek met Indonesische klederdracht, en een bijzondere speurtocht.

Wastra Weekend – Indonesië in Textiel
24/25 februari 2018
Adres: Kallenkote 53, 8345 HE te Kallenkote
www.taman-indonesia.nl