2 augustus – Lezing bij Bibliotheek Alphen-Centrum

Op woensdag 2 augustus geeft Sabine Bolk een lezing over batik. Sabine gaat in op de stof, de betekenis en de geschiedenis. Zij doet dit aan de hand van haar reizen en de doeken die zij verzamelde. Sinds 2009 is batik UNESCO immaterieel cultureel erfgoed van Indonesië. Toch staat de ambacht nog altijd onder druk.

De reis naar Batik
In 2009 maakte Sabine haar eerste ‘reis naar Batik’. Op Java onderzocht ze hoe batik gemaakt werd en of ze het zelf kon leren. In 2016 keerde ze terug naar Java. In de korte film die zij maakte is de hoofdrol voor danseres Dwi Anggraeni die de batik-dans, Tari Batik, opvoert. Het maakproces van batik wordt uitgebeeld vanuit de handen de batikmakers, pembatiks, aan de noordkust van Java.

Tijdens Sabines derde reis in 2019 richtte zij zich op de historie van batik en de verwevenheid met het koloniale verleden. In haar huidige onderzoek werkt zij aan een hervertelling van de (Indo-)Europese invloed op de Javaanse batik tussen 1840 en 1890. In oktober 2022 bereidde ze haar expositie ‘Future of Batik’ voor, die eind dit jaar te zien is bij Erasmushuis in Jakarta.

Over Sabine Bolk
Sabine Bolk (1984) is een beeldend kunstenaar en batikonderzoeker. Ze laat zich vooral inspireren door de patroonleer en de filosofie van batik. Op haar blog ‘De reis naar Batik’ doet zij verslag van haar ontdekkingen, haar onderzoek en reizen.

Sabine documenteerde het maakproces van batik. Ze lanceerde haar nu deels afgeronde onderzoeksproject ‘Retelling the History of the (Indo-)European Influence on Batik’ in Nederland en op Java. Sabine werkte bij het Research Center for Material Culture in Leiden met de batikcollecties in Nederlandse en Indonesische museums en archieven.

Sabine schrijft artikelen voor verschillende platformen, zoals Modemuze en Things That Talk. Ze organiseert events en geeft lezingen en workshops. Sabine zet zich in voor het behoud van batik en werkt samen met batikmakers op Java, onderzoekers, ontwerpers, kunstenaars en andere batikfans.

woensdag 2 augustus 2023
10:30 – 11:30
Locatie Bibliotheek Alphen-Centrum

Aarkade 10
2406 BV Alphen aan den Rijn

Gratis toegang, meld u wel aan via de link: https://rijnenvenen.op-shop.nl/13320/lezing-de-reis-naar-batik/02-08-2023