Categories
News

18 September 2019 – Inloop-Workshop ‘Molukse Lenso’

Tussen 18 september en 13 oktober wordt in LocHal in Tilburg uitgebreid aandacht besteed aan ’55 jaar Molukse gemeenschap in Tilburg’. Het programma wordt georganiseerd door het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) in samenwerking met Kim Pattiruhu, Hoi-Shan Mak, Vincents Tekenlokaal en de werkgroep Maluku Tilburg.

De expositie is in het TijdLab van LocHal in Tilburg te bezoeken vanaf 18 september. Op 18 september, van 14.00 tot 17.00 uur, is Kim Pattiruhu in het TijdLab aanwezig tijdens een feestelijke middag waarbij zij haar verhaal over de expositie deelt. Ook kan er deze middag worden deelgenomen aan de inloop workshop ‘Molukse Lenso’. De workshop is voor jong en oud en je hoeft je er niet voor aan te melden. Loop gerust binnen!

De workshop Lenso maken

De workshop wordt verzorgd door kunstenaar Sabine Bolk. Sinds 2007 is Sabine Bolk actief als beeldend kunstenaar. Ze maakt haar werk voor en op locatie waarbij ze haar inspiratie haalt uit het Indonesische textiel batik, onze koloniale geschiedenis, volkskunst en de natuur. Ze gebruikt hierbij vaak patronen en hun betekenis. Sabine verdiept zich sinds 10 jaar in batik. Ze laat zich hierbij niet alleen inspireren door de techniek, maar vooral door de patroonleer, de filosofie van batik. Ze geeft regelmatig workshops waarbij het maken van patronen het uitgangspunt is.

Molukse Lenso

Molukse zakdoek wordt Lenso genoemd van het Portugese lenço. Deze zakdoeken werden in de Molukse cultuur traditioneel aan elkaar gegeven ter bescherming. De zakdoek werd gezegend en gaf iemand kracht en steun. De zakdoek wordt binnen de Molukse gemeenschap nog altijd gedragen, zeker bij speciale gelegenheden. Deze zakdoeken, die tegenwoordig vaak de geprinte rode boerenzakdoek zijn, dienen ter inspiratie om een eigen persoonlijke variant te ontwerpen. Met sjablonen en andere technieken maken we patronen voor jouw (papieren) zakdoek. Er is de mogelijkheid om zelf stencils te maken, maar de zakdoek kan natuurlijk op vele wijzen voorzien worden van een eigen motief.

Gedurende de hele periode van de expositie in het TijdLab kan je ook een kleurplaat meenemen om thuis een eigen zakdoek te maken. 

Deze workshop is onderdeel van het programma ’55 jaar Molukse gemeenschap in Tilburg’, georganiseerd door het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) in samenwerking met Kim Pattiruhu, Hoi-Shan Mak, Vincents Tekenlokaal en de werkgroep Maluku Tilburg. Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij Stadsmuseum Tilburg en Erfgoed Tilburg
 

Expositie ‘55 jaar Molukse gemeenschap in Tilburg’

In 2019 herdenkt en viert de Molukse gemeenschap het feit dat ze 55 jaar gevestigd is in Tilburg. In september 1964 kwamen de eerste Molukse gezinnen naar Tilburg, nadat ze een aantal jaren in kampen hadden gewoond, zoals Woonoord Lunetten in Vught. De Molukkers, in 1964 door gemeente Tilburg omschreven als ‘Ambonezen’, kregen woningen toegewezen in de Kornalijnhof, de Azuurweg en later in de Tartinistraat in Tilburg-Noord.

De Molukse wijk in Tilburg is één van de veertig overgebleven woonwijken (oorspronkelijk waren het er ruim 70) die begin jaren zestig gebouwd zijn. De Nederlandse overheid liet deze verspreid over Nederland speciaal bouwen voor Molukse beroepsmilitairen en hun gezinnen. Molukkers zijn de enige bevolkingsgroep in Nederland met eigen wijken. Onderzoekend fotograaf Kim Pattiruhu verzamelde de afgelopen maanden persoonlijke verhalen, bijzondere voorwerpen en meer dan 60 portretten, die zij toont in het TijdLab van de Bibliotheek LocHal. Om zo het verhaal te vertellen en het gezicht te tonen van de Molukse gemeenschap in Tilburg anno 2019.