16 December 2018 – Exhibition ‘De reis naar Batik – Dag en Nacht’

16 december t/m 20 januari | Nieuwe Veste, 2e verdieping, Molenstraat 6, Breda | Toegang gratis tijdens openingstijden van het gebouw

In 2009 maakte Sabine Bolk haar eerste ‘reis naar batik’. In 2016 volgde een tweede reis waarbij ze 3 maanden op Java, Indonesië, verbleef om het proces van batik te documenteren.

Sabine is een beeldend kunstenaar en verdiept zich sinds 9 jaar in batik, de Indonesische textielkunst. Ze laat zich hierbij niet alleen inspireren door de techniek, maar vooral door de patroonleer, de filosofie van batik. Op haar blog ‘De reis naar Batik’ doet zij verslag van haar ontdekkingen, haar onderzoek en reizen.

In deze expositie zal haar korte film ’The journey to Batik – Tari Batik’ te zien zijn, naast batiks uit haar eigen collectie en foto’s van de batikmakers die zij ontmoette tijdens haar reizen.

Sinds 2007 is Sabine Bolk actief als beeldend kunstenaar. In de jaren na haar afstuderen aan kunstacademie St. Joost in Breda is haar werk ontwikkeld van schilderijen op papier, naar installaties op locatie. Ze haalt haar inspiratie uit de Indonesische stofdrukkunst batik, onze koloniale geschiedenis, volkskunst en de natuur.

De expositie wordt op zondag 16 december geopend om 13.30u: https://www.nieuweveste.nl/index.php/agenda/2018/12/16/indische-winter-lezing-en-rondgang-expo-batik

Op 29 december geeft Sabine samen met Shuen-Li Spirit een batik workshop. Voor meer info en om aan te melden: https://www.nieuweveste.nl/index.php/agenda/2018/12/29/indische-winter-workshop-batik

De expositie is onderdeel van ‘Indische Winter‘, een festival over Indische iconen in de Nederlandse popmuziek met tentoonstellingen, live optredens, film en gesprekken in o.a. het Stedelijk Breda.

Indische winter 
1 december 2018 t/m 13 januari 2019
Festival over Indische iconen in de Nederlandse popmuziek met tentoonstellingen, live optredens, film en gesprekken.

Beleef de Indische winter in Breda!

Brandend zand van Anneke Grönloh, Ramona van The Blue Diamonds, Sayang é van Massada. Laat de eerste tonen van het nummer horen en bijna iedereen kan wel een stukje meezingen.
De tentoonstelling Indische iconen vertelt hoe artiesten van Indische en Molukse komaf haast ongemerkt een toonaangevende rol in de popmuziek in Nederland hebben gespeeld.

Naast de tentoonstelling is er zowel in het museum als op verschillende locaties in de stad Breda, een uitgebreid randprogramma met o.a. live-optredens van The Rockin’ Teens, een Anneke Grönloh-tribute, batik exposities, lezingen, Angklung workshops, vertoningen van de film Klanken van Oorsprong, paneldiscussies en gesprekken. Kortom: een podium voor verdieping, inspiratie en muziek.

Indische iconen
In de tentoonstelling Indische iconen zien en horen we – aan de hand van filmfragmenten, foto’s en teksten – hoe Indische muzikanten door de jaren heen hun plek in de Nederlandse popgeschiedenis en samenleving hebben verworven. Eenmaal in Nederland kregen Indische bands als The Tielman Brothers die in Breda begonnen zijn en The Crazy Rockers direct veel gehoor bij de dolenthousiaste Nederlandse jongeren. Ook Nederlands-Indische zangers en zangeressen zoals Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot maakten veel furore. Anneke Grönloh en Ruud & Riem de Wolff (The Blue Diamonds) verwierven zelfs enorme internationale roem, net als de naar de VS geëmigreerde broers Eddie en Alex van Halen. Deze Indische iconen stonden met hun optredens aan de wieg van de teenagercultuur die in die jaren in Nederland gestalte kreeg. De populariteit van deze iconen stond niet op zich, maar was het gevolg van een ontwikkeling die al in de jaren vijftig in gang was gezet.

Klanken van Oorsprong
Hoewel al deze muzikanten van elkaar verschillen, hebben ze ook veel dingen gemeen. Allereerst hun geschiedenis van oorlog, vluchten, opnieuw beginnen in een vreemd land en aanpassen. Daarnaast de muziek als grootste uitlaatklep. In de film Klanken van Oorsprong, die al door meer dan 20.000 bezoekers werd gezien wordt het verhaal verteld aan de hand van de muzikale revolutie die deze Indo’s veroorzaakten met hun ‘Indorock’: een variant op rock ’n roll, waarmee bandjes als The Tielman Brothers, The Hot Jumpers, The Crazy Rockers in de jaren zestig furore maakten.

Zie hieronder het programma:

 

 Comments are closed.